Visul lui… Freud

Pentru prima data, enigma visului a fost dezlegata de Freud. Pe placa unui obelisc din Viena sta scris: „Aici i s-a dezvaluit doctorului Sigismund Freud, la 24 iulie 1895, secretul visului”.
Inainte de experimentele facute de Freud, circulau mai multe teorii care încercau sa explice visele. In Antichitate, se credea ca visul este purtatorul unui mesaj divin. Mai tarziu, s-a crezut ca oamenii pot afla din vise ce li se va intampla in viitor.
In Biblie, visele sunt fie un mod de comunicare cu Dumnezeu, fie un mesaj inselator, in care oamenii n-ar trebui sa creada, Dumnezeu impotrivindu-se feluritelor interpretari ale viselor pe care le propovaduiau unii proroci.
Dar, intr-un anumit loc, atat Biblia cat si stiinta se intalnesc in a da o explicatie viselor: ele isi au originea in grijile de peste zi ale omului.
Dar sa ne intoarcem la Freud, care, in urma unor experimente de psihanaliza, a observat ca visul este un fenomen psihic si ca poate fi tratat ca un simptom. Visul isi are originea in subconstient si pentru Freud reprezinta o cale de a acces la subconstient.
Reputatul psihanalist foloseste simboluri universale in a interpreta visele. De exemplu imparatii, imparatesele, regii, reginele reprezinta parintii visatorului, cuţitul, pumnalul, umbrela, bastonul dar si melcul, soarecele, pisica reprezinta diverse alte simboluri din viata de zi cu zi.
Cutiile, casetele etc. reprezinta corpul femeii, iar potecile abrupte, scarile simbolizeaza diverse forme ale relatiilor dintre barbati si femei.
Iata si cateva lucruri interesante despre visele noastre:
Stiati ca, in medie, o fiinta omeneasca petrece aproximativ 6 ani din viata visand?
In general, evenimentele din vis sunt adesea imposibile, desi exista si asa-numitele vise premonitorii, care sunt un fel de deja-vu.
Cosmarurile nu sunt neaparat legate de frica, ci de anumite sentimente de ingrijorare, tristete, vina sau nereusita.
Stiati ca… uitam cam 90% din ce visam?
Si ca… visam numai ceea ce cunoastem. Personajele din visele noastre sunt figuri reale ale unor oameni pe care i-am cunoscut în timpul vietii.

Sorin Alexandru Sontea

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.