„Vestul” care a castigat Razboiul Rece nu mai exista… (adaptare dupa The Guardian)

Televiziunea finlandeză și hârtia igienică au subminat mai mult URSS-ul decat amenintarile nucleare, mi-a explicat odată un prieten estonian. A crescut în Tallinn, sub influenta Kremlinului, dar legat la antena cu seriale americane transmise din Helsinki. Ceea ce a făcut serialul Dallas pentru ochii dornici de stralucire si bogatie, a oferit contrabanda de hartie igienica fina in contrast cu aspra varianta sovietică. Balticii aveau prea multe informatii despre ceea ce le lipsea, ca sa fie împăcați cu privațiunile comunismului.

Totul pare ca s-a intamplat cu multa vreme in urma, pentru că asa a si fost. Realinierea de dupa  războiul rece a durat aproape cat confruntarea însăși. Zidul Berlinului a cazut in urma cu mai mult timp decât a existat. Perioada este incheiata din punct de vedere politic pentru cei care au prins-o  și stranie pentru cei care au venit după. Generația care ocupă cele mai multe poziții de putere în țările „occidentale” are o idee clara despre ceea ce înseamnă „vestul”, idee mult mai vaga la copiii lor și o nebuloasă pentru nepoți.

(…)

Acum, pe măsură ce forțele illiberale apar în inimile democrației, liberalii se găsesc înfricoșător de lipsiți de instrumente retorice pentru a-și apăra cauza. Nu există nici un bloc estic care să se uite invidios peste gardurile noastre, mărturisind superioritatea metodelor noastre. Gardurile sunt jos, iar cei pe care ii compatimeam odata sunt tratati ca niște intrusi. Si în timp ce Marea Britanie, SUA și Europa de Vest se află încă printre cele mai bogate locuri de pe Pământ, milioanele de oameni care trăiesc acolo nu o consideră acest lucru o binecuvântare. Se simt nesiguri, lipsiți de privilegii, înșelati.

Încă mai producem cel mai bun televizor și cea mai moale hârtie igienică. Dar acestea nu erau niciodată argumente incontestabile pentru democrația liberală: erau reclame pentru ceva numit Occident. Și acel produs, vândut in acei termeni, nu mai există.

Rafael Behr, The Guardian

(sursa: theguardian.com)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.