„Una dintre sancțiunile pentru refuzul de a participa la politică este aceea că vei ajunge să fii guvernat de inferiorii tăi”.

Cuvantul „politica” provine din limba greaca si inseamna „tot ceea ce are legatura cu viata publica”. 

Cuvântul „politică” a apărut pentru prima oară în engleză în jurul anului 1460 ca titlu al unei cărți de către Aristotel.  Aristotel, în „Politica” sa, ii sfătuituia pe guvernanti „să aibă prieteni pentru a dispune de un număr mare de ochi, urechi, mâini și picioare„, pentru că un om nu poate vedea sau auzi totul si nu poate fi peste tot. Până în secolul al XVI-lea, „politica” s-a referit la administrarea și organizarea statului.

Ca fapt interesant, Bolivia are probabil cea mai mare rată a schimbarilor politice, cu aproape 200 de guverne incepand din 1825. Italia a schimbat avut mai mult de 50 de guverne și mai mult de 20 de prim-miniștri din 1945 pana azi.

Despre politica, Platon spune: „Una dintre sancțiunile pentru refuzul de a participa la politică este aceea că vei ajunge să fii guvernat de inferiorii tăi”. Cuvantul „politician” însemna initial „intrigant sau complotist”; o persoană sireata, perspicace si vicleana”. „Puneti ochi de sticlă și, ca un politician infam , vei vedea si lucruri pe care nu le ai”, scria si Shakespeare in Regele Lear.

Asadar, a venit timpul pentru o altfel de politica… Implicati-va!

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.