Tovarășii milițieni… un film!

Un serial care arată bine (chiar suprarealist, fără culorile ce băteau în sepia ale peliculelor de atunci), sună bine (retro-disco românesc), are acțiune și umor, și totuși este greu de urmărit chiar și pentru nostalgicii acelor vremuri. De fapt, din partea acelora s-ar putea chiar să aibă parte de comentarii revoltate, gen: ne-am vândut (sau închiriat) studiourile străinilor ca să-și bată ăștia joc de noi?!

Produs pentru a fi difuzat pentru rețele video on-demand, inițial pe Amazon Prime-Video, acum pe HBO, serialul-parodie Comrade Detective se bucură de prezența unor actori români care dau foarte bine pe sticlă, iar vocile lor sunt dublate de celebrități ale cinematografiei americane (Florin Piersic Jr. de către Channing Tatum, Ruxandra Enescu de către Kim Basinger șamd) o chestie cu care cinefilul român nu prea este obișnuit. Toată treaba asta parcă face, în mod curios, ca jocul actorilor români să pară încă și mai suprarealist decât îl făcea scenariul.

Ideea filmului este de parodiere a regimului, sub pretextul „recuperării” și remasterizării unui închipuit serial polițist a cărei protagonişti sunt doi milițieni din România comunistă a anilor ’80 – chiar și numai alăturarea termenilor polițist și milițian este hilară. În primul sezon sezon de 6 episoade, plin de acțiune, detectivii Gregor Anghel (Florin Piersic Jr.) și Iosif Baciu investighează uciderea colegului lor Nikita Ionescu și, în același timp, scot la iveală un complot subversiv menit să le distrugă țara, complot alimentat, bineînțeles, de cel mai mare inamic al comunismului: capitalismul.

Un serial cu dublă țintă: nostalgicii comuniști și cei care râd de ăștia ca ei. Făcut fain, cu titluri retro, actori buni și coloană sonoră imitând muzica românească disco, după un scenariu de Mircea Furnicar în regia lui Bebeluș Pisicuță – aici ar trebui deja să te prinzi deja că e la misteaux. De fapt americanii care l-au produs (Brian Gatewood si Alex Tanaka ajutati de românii Vlad Păunescu și Cristi Bostănescu de la Castel Film), iau în balon nu doar propaganda comunistă, ci și pe aia capitalistă din Rocky sau Invazia roșie.

Dacă iei serialul strict ca un spoof și nu te ataci la clișeele și exagerările de care abuzează, le iese. Din moment ce ți-au plăcut acum trei decenii genul acela de filme, și încă îți mai plac benzile desenate, o să-ți placă și Tovarășul milițian – pe asta au și mizat producătorii lui.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.