Schimbarile climatice – un pericol pentru sanatatea fiecaruia dintre noi

Atunci cand doctorul ne spune că nivelul colesterolului nostru este prea mare, avem tendința de a-i asculta și de a schimba dieta. Atunci când oamenii de știință ce se ocupa cu schimbarile climatice, la nivel mondial, ne spun că temperaturile cresc până la niveluri periculoase, ar trebui să luăm aminte de sfaturile lor. Este timpul să stopam aceste schimbări climatice ce ne pun in pericol sanatatea.

Si nu vorbim doar despre sănătatea planetei noastre sau despre sănătatea unor specii precum ursul polar, adesea asociate cu schimbările climatice – deși este clar ca acestia din urma suferă. Vorbim despre sănătatea umană. Sănătatea ta, a familiei tale, a vecinilor tăi – a fiecaruia dintre noi.

Intr-un studiu recent din the Lancet arată că sute de milioane de oameni suferă deja din cauza efectelor schimbărilor climatice asupra sănătății. Temperaturile crescute sporesc răspândirea bolilor infecțioase. Randamentul culturilor agricole devine imprevizibil, agravând foamea și malnutriția la cele mai vulnerabile persoane de pe planetă. Perioadele de alergii devin mai lungi și uneori este pur și simplu prea cald pentru ca fermierii să lucreze pe camp. Raportul Lancet mai arata că a avut loc o creștere cu 46% a dezastrelor meteorologice extreme începând cu anul 2000.

In 2015, căldura excesiva a afectat viețile a 175 de milioane de persoane în vârstă din întreaga lume. Cei mai vulnerabili dintre noi – persoanele în vârstă și copii – sunt cel mai expuși la riscuri, dar toată lumea este afectată și nicio țară nu este imună la aceste schimbari. Creșterea inevitabilă a temperaturii globale va determina o agravare a problemelor în domeniul sănătății.

Iată si o vestea bună. În timp ce raportul Lancet dezvăluie numeroasele moduri în care schimbările climatice actioneaza asupra sănătății noastre, el arată si că o abordare a schimbărilor climatice în mod direct, fără echivoc și imediat ar putea îmbunătăți sănătatea globală.

O abordare urgentă a problemelor medicale la nivel global ar putea reprezenta, de asemenea, o oportunitate fără precedent de îmbunătățire a sănătății publice în întreaga lume. Asadar, se cere o implicare urgenta a tuturor factorilor responsabili.

(sursa: The Guardian)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.