Saipov, teroristul din Manhattan, si-a planificat atacul punct cu punct

NEW YORK – Autoritățile au confirmat miercuri că imigrantul uzbec, de 29 de ani, care a intrat cu camioneta in biciclistii si pietonii din Manhattan, omorând 8 persoane și rănind 12, a acționat în numele auto-denimitului stat islamic și ca isi planificase atacul timp de mai multe săptămâni.

Suspectul, identificat ca Sayfullo Habibullaevic Saipov, a urmat punct cu punct instrucțiunile pe care ISIS le publica pe social media despre cum să efectuezi un atac, a declarat  John Miller. vicepreședintele NYPD al departamentului informații și contraterorism, intr-o conferință de presă. 

Deși Saipov nu a fost niciodată subiectul vreunei investigații NYPD sau FBI, a spus Miller, e posibil ca el sa fi „intrat in aria altor investigații”.

Ancheta era încă în stadiile incipiente, când Departamentul de Poliție din New York și FBI au continuat căutările miercuri dimineață, a adăugat Bill Sweeney, director adjunct al mărcii FBI din New York. Misiunile comune de terorism din întreaga țară au urmărit, de asemenea, conducerea, dar nu au oferit încă informații concrete.

Potrivit poliției, Saipov a intrat cu masina pe o pista de biciclete de pe autostrada West Side, în jurul orei 15:05 ora locală, marți, lovind pietonii și cicliștii. Apoi a intrat în coliziune cu un autobuz al Stuyvesant High School, rănind doi adulți și doi copii. (Unul dintre copii este în stare critică, a confirmat oficialul Departamentului de Educație din New York.)

Suspectul a ieșit din mașină, tinand in mana ceea ce poliția a descris drept „o imitație de arma de foc”, identificată mai târziu ca o pusca de paintball si un pistol neletal. Un ofițer de poliție a intervenit și l-a împușcat pe șofer, care a fost apoi transportat la spital.

A fost un act de terorism, un act de terorism deosebit de laș, impotriva civililor nevinovați„, a declarat primarul orașului New York, Bill de Blasio, în cadrul unei conferințe de presă marți seara.

Guvernatorul statutului New York, Andrew Cuomo, a declarat că Saipov s-a radicalizat în Statele Unite ale Americii. Miller a adăugat că notitele găsite la fata locului oferă o dovadă suplimentară a legăturilor sale cu ISIS. Grupul militant nu și-a asumat încă responsabilitatea pentru atac, dar unii dintre sustinatorii săi au si sarbatorit evenimentul pe retelele de social media.

Saipov este acum în custodia poliției, la un spital local. Cercetarile au aratat că cel mai recent domiciliu al lui a fost în Tampa, Florida. O adresă din 2015, legată de numele lui Saipov ,a fost găsită și în Stow, Ohio.

Președintele ucrainean Shavkat Mirziyoiev a oferit resursele țării sale pentru a ajuta la investigarea atacului miercuri, potrivit Reuters.

Doi americani au fost uciși în atac, alături de un belgian și cinci argentinieni, au declarat miercuri oficialii într-o conferință de presă. Barbatii din Argentina au fost identificati ca Hernán Mendoza, Diego Angelini, Alejandro Pagnucco, Ariel Erlij si Hernán Ferruchi.

„Compatrioții, din orașul Rosario, făceau parte dintr-un grup de prieteni care sărbătorea cea de-a 30-a aniversare a absolvirii școlii politehnice, când a avut loc tragicul eveniment„, a spus guvernul argentinian.

(sursa: huffingtonpost.com)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.