Puigdemont raspunde Madridului printr-un gest de normalitate

Liderul catalan Carles Puigdemont a răspuns deciziei de la Madrid – de a prelua controlul direct asupra Cataloniei – cerând „opoziție democratică” față de preluare. Într-un scurt mesaj video emis în după-amiaza zilei de sâmbătă, Carles Puigdemont a promis să continue să lucreze pentru a construi „o țară liberă”.

Trebuie să facem acest lucru, rezistând represiunilor și amenințărilor, fără a renunța vreodată la o conduită civică și pașnică”, a spus el, adăugând că guvernul său nu a avut si nu va avea in vedere „argumentul forței”., a declarat Puigdemont.

Madridul a reacționat vineri la declarația unilaterală de independență a parlamentului catalan, prin demiterea guvernului regional și a șefului poliției locale. Puigdemont și cabinetul său au fost retrasi oficial din posturile lor, iar puterea și responsabilitățile acestora au fost preluate de guvernul central, printr-o notificare publicata în buletinul oficial de stat, sâmbătă dimineața. Mariano Rajoy, primul ministru al Spaniei, se confruntă insa acum cu riscurile punerii in aplicare a acestor hotarari.

Puigdemont a răspuns deciziilor Madridului printr-un gest de normalitate, ieșind sa ia masa la un restaurant din orașul său natal, Girona, in timpul difuzarii mesajului sau pre-inregistrat si facand in acest timp fotografii cu sustinatorii sai.

Multi dintre activiștii miscarii de independenta a Cataloniei s-au oferit să formeze lanțuri umane în jurul clădirilor, pentru a-si proteja funcționarii, iar o parte importanta dintre cei 200 000 de funcționari ai regiunii au declarat deja că nu vor accepta ordine de la Madrid.

(sursa: The Guardian)

One comment

  1. Puigdemont mai bine ar aprecia ce piatra de moara sunt catalanii pentru toata Spania,sunt sigura ca bascii sunt cei mai fericiti si isi freaca mainile: “am scapat de unii pe care-i caram in spate si traiesc de pe urma muncii noastre- cine-i urmatorul?”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.