Luminatia, sarbatorita in Ardeal

Pe 1 noiembrie credincioşii catolici, greco-catolici, ortodocşi, protestanţi şi reformaţi din Transilvania, Banat şi Maramureş celebrează „Ziua Morţilor” sau Luminaţia.

De Luminaţie, credincioşii merg la mormintele rudelor, unde se roagă, pun flori, candele şi lumânări, ceea ce face ca cimitirele să fie scăldate noaptea în lumină. Această dată este considerată o zi a aducerii aminte, a reculegerii şi a rugăciunii pentru sufletele celor dragi care nu mai sunt printre noi. Cu acest prilej, preoţii romano-catolici, greco-catolici şi ortodocşi oficiază slujbe de pomenire a morţilor, arată crestinortodox.ro. 

Tradiţia spune că, în noaptea Luminaţiei, porţile dintre cele două lumi se deschid şi doar acum cei plecaţi dintre noi pot veni să ne viziteze.

 


Luminaţie – între lacrimi şi flori!

Când se aprind lumânările, se aprind şi dorurile; când presărăm florile, ne năpădesc amintirile. De fiecare dată când cerul coboară pe pământ, când stelele se aprind ca într-o luminaţie cerească, când se aprind lumânările pe morminte, cărările dorului devin tot mai bătătorite. Câte amintiri nu se deapănă din caierul vremurilor trecute. Copii de părinţi ce suntem, mai simţim încă mâinile ce ne-au mângâiat.
Dorul, lacrima şi neuitarea fac parte din fiinţa noastră umană, încât versurile lui A. Păunescu ne revin mereu în gând, mai ales în această zi: „Cine are părinţi, pe pământ, nu în gând, / Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând / Că am fost, că n-am fost, ori că suntem cuminţi, / Astăzi, îmbătrânind, ne este dor de părinţi”.
Dumnezeu să-i odihnească în pace!

protopop,
pr. Alexandru Vidican


Radu Sirbu

http://www.mesagerul.ro/2017/11/01/luminatia

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.