Logic, despre 8 martie…

Cum e cu umorul la români? Mai avem umor, sau doar talent? Te mai poți aștepta să zâmbească cineva pe sub mustață, sau cetitoriul vrea doar să „se hăhăie” ca să-și descrețească mușchii feței, nu fruntea? Zum baișpiel, după o zi de lucru: mai are cineva chef să descifreze subtilități? Că ba suntem cei mai productivi europeni, ba nu mai suntem. Dacă te uiți la ce glume mai apreciază românii, n-ai cum să nu te încrunți.

Mai nou toți vor doar să fie corecți și să „se râdă” de cei care nu-s așa ca ei. Dar nu e și asta tot o formă (nespusă) de discriminare? Să ne mulțumim însă cu simplitatea: facă-se voia cetitoriului, atât în blogosferă, cât și-n restul interneților. Cel mai important în social-media este momentul. Iar azi e 8 martie, o zi în care sărbătorim femeile din viața noastră, prilej să mai uităm de femeile din politică.

Că doar de-aia avem sărbători, ca să uităm de tristețile existențiale și să ne (re)amintim partea frumoasă a vieții. Nu trebuie să știi prea multe ca să fii fericit: ajunge să știi una și bună, vă zic. Asta e valabil la orice fel de cunoștințe: cu cât ai mai multe, cu atât ești mai nefericit. Dar asta e problema bărbatului, iar azi, că tot e ziua femeii, să citim/scriem despre sărbători și ziua lor internațională: 8 martie.

Despre cum sărbătorile laice le-au luat sau le iau, treptat, locul celor religioase, tradiționale. Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată pe 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908.

8 martie, o sărbătoare a egalității de gen

În ciuda a ce s-a pretins mai târziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nici o grevă. Totuși, 8 martie rămâne o aniversare axată inițial pe drepturile politice, economice, o sărbătoare a egalității de gen.  

Faptul că se transformă pe zi ce trece într-o sărbătoare consumeristă nu-i chiar așa condamnabil cum pare la prima vedere, pentru că există și reversul medaliei: azi-mâine ar putea fi contestată de femeile care nu mai vor să fie femei, ci altceva, în numele unei corectitudini politice tot mai stupide și mai agresive. 

În socialism, 8 martie era ziua mamei, iar învățătoarele ne ajutau să le compunem felicitări. După căderea regimului, femeile și-au recâștigat funcția decorativă, iar 8 martie devine un moment consumerist sub pretextul venerării femeii-obiect.

Dintr-o sărbătoare a egalității de gen, 8 martie este azi o ocazie de adâncire a stereotipurilor de gen și, deci, a inegalității de gen. Predomină florile și petrecerile, femeia e tratată ca o floare, i se fac complimente, se oferă daruri, cine romantice sau, la cealaltă extremă, petrecerile exclusive cu striptease.

De la egalitate la diferențe de gen

Prima dramă a fetiței ajunsă femeie este alegerea: oare am ales bine? Pentru că femeile au parte mai mereu de oferte, își dezvoltă (dacă nu se nasc cu el) un instinct anti-duplicitar. Acum vine și partea în care au nevoie de bărbați: fiind mai simțitoare ca noi, cineva trebuie să fie acolo pentru a le inspira, motiva și susține în ceea ce fac.

Dacă bărbații au nevoie doar de confirmări, femeile au nevoie atât de libertatea alegerii cât și, odată depășit momentul, de cineva cu care să împărtășească totul. Și chiar de Eva a fost creată dintr-o coastă a lui Adam, trebuie că și existența lui se justifică prin femeia care iese de acolo. Din nevoia ei ca el să-i stea alături.

Dacă femeia este creația bărbatului, atunci și el este invenția ei. Pentru că femeia este cea care a mușcat prima din mărul cunoașterii, iar bărbatul de azi (așa cum o fi el, bun-rău) este un rezultat al feminismului. După cum și femeile nu sunt doar așa cum simt ele că sunt, ci și o proiecție a reprezentărilor noastre despre ele. Azi, acele proiecții ar trebui să le arate cât de frumoase le vedem și să le facă să strălucească mai tare.

Poate că femeile care și-au păstrat umorul știu să se bucure cu adevărat de această zi. Ele o pot sărbători luându-se în serios, dar și în mod ironic

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.