In ziua cand a fost ucis Kennedy, CIA pregatea un atentat la Castro cu un pix otravit

În ziua în care a murit John F Kennedy, CIA lucra la uciderea lui Fidel Castro cu ajutorul unui pix otrăvit. Presedintele Kennedy a fost asasinat în Dallas în 1963, dar Fidel Castro a supraviețuit unui complot al CIA menit a-l lichida cu un pix mortal. Liderul cubanez a mai trait mai mult de cincizeci de ani dupa acest incident.

Masinatiile împotriva liderului comunist al Cubei sunt dezvăluite într-un nou lot de documente declasificate referitoare la asasinarea presedintelui Kennedy. Recent, cu acordul lui Trump, Arhivele Naționale Americane au pus la dispoziție publicului mii de documente, contribuind la lamurirea unor aspecte legate de luminarea investigatiile privind moartea președintelui și geopolitica războiului rece care se desfășura în jurul lor.

Dar este clar că încercarea de asasinare a lui Castro, desi oarecum ciudată, este departe de a fi unică. Documentul din 1967, intitulat „Raport privind asasinarea lui Fidel Castro„, arată că uciderea lui Castro a fost o obsesie recurentă pentru președintele american.

Nu putem stii prea multe despre măsura în care ofițerii responsabili ai agenției s-au simțit supuși presiunilor severe ale administrației Kennedy, de a face ceva legat de Castro și de regimul său„, se spune în raport.

Printre celelalte tentative descrise se numără si incercarea de a-i pasa lui Castro pastile otrăvite, care au fost furnizate membrilor unui sindicat de jocuri de noroc care lucra în numele CIA și apoi au fost transmise unui lider cubanez, aflat in exil în Florida. La fel, au incercat sa-i dea lui Castro un costum de inot otrăvit care sa atinga pielea. Tot asa, au pus explozibil intr-o scoica, care atunci cand era lovita ar fi explodat.

Unele dintre aceste planuri au fost gandite inainte de debarcarea din Bay of Pigs, în care o invazie a Cubei sprijinită de americani a fost ușor respinsă foarte usor într-un fel umilitor pentru administrația Kennedy.

Alte Idei anterioare includeau otrăvirea aerului dintr-un studio de radio pe care il folosea presedintele Castro sau sa-l lase să fumeze un trabuc contaminat înainte de un discurs, ceea ce l-ar fi dezorientat și i-ar fi subminat credibilitatea, facand din acest lucru „un spectacol public al lui însuși„.

(sursa: independent.co.uk)

One comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.