Hawaii: un paradis cuprins de teama. Cum se procedeaza in cazul unei amenintari de tip racheta balistica

O eroare umană este cauza unei alarme false legata de posibilitatea ca o racheta balistica sa se indrepte spre Hawaii. Panica ce a cuprins multimea ii face pe americani sa se intrebe cum ar trebui să funcționeze sistemele de detectare a rachetelor și mesajele de urgență.

Armata americană este responsabilă de detectarea lansărilor de rachete balistice și menține o rețea complexă și integrată de senzori și capabilități de detectare în Pacific pentru a urmări activitatea rachetelor, o rețea care a fost îmbunătățită în ultimii ani. Lansările de rachete sunt detectate imediat de sateliți care semnaleaza semnătura în infraroșu de pe lansator.

Detectarea declanșează un proces strategic de comandă instantanee sau STRATCOM. Evaluarea analizează locul din care s-a facut lansarea, tipul potențial al rachetei, traiectoria, apogeul, distanța și obiectivele potențiale din calea rachetei.

Comandanții militari procedeaza la o conferinta urgenta, prioritatea fiind aceea de a decide dacă racheta reprezintă o amenințare pentru SUA sau pentru aliații săi. Dacă racheta este o amenințare, președintele este anuntat și se iau deciziile de răspuns.

Atat NORAD (Comandamentul Apărării Aerospațiale din America de Nord), STRATCOM, cat si agențiile de informații și Consiliul Național de Securitate sunt implicate în luarea deciziilor. Chiar dacă racheta nu este o amenințare, președintele este de obicei anunțat rapid, în timp ce rachetele sunt încă în zbor.

(sursa: cnn.com)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.