Goodbye, Columbus!

A murit aseară Philip Roth, iar asta afectează cultura americană mai mult decât ar afecta-o, de exemplu, dispariția lui Mark Zuckerberg. Roth are o serie Zuckerman (nouă romane), al cărei personaj-narator este Nathan Zuckerman, de aici comparația.

Philip Roth a scris peste 30 de cărţi, incluzând „American Pastoral”, pentru care a câştigat Premiul Pulitzer în 1998 și care a fost ecranizată în 2016. Tot acum doi ani i-a fost ecranizat și Indignare iar cu doi ani înainte de acestea, în 2014, Al Pacino a ținut cu tot dinadinsul să cumpere drepturile de ecranizare pentru The Humbling, deși jurase că nu-și va mai risca banii în producția de film, după un eșec din tinerețe.

Roth se retrăsese din viața literară de câțiva ani buni, surprinzându-și cititorii cu decizia de a lăsa stiloul jos și de a-și trăi pur și simplu viața, cu tot ce are ea dincolo de scris. L-a legat o mare prietenie de scriitorul roman Norman Manea, emigrat în SUA în ultimii ani ai comunismului. Cei doi au un mormânt comun la cimitirul interconfesional de la Bard College, prin decizia lui Roth:

Norman, vreau sa fim împreună și să mai glumim.

Philip Roth insista mereu că el este un scriitor american, și nu unul evreu – deși tema evreității este îndelung explorată în cărțile sale (inclusiv în ultima sa traducere în limba română –Contraviața, pe care exegeții săi îl așează în continuarea seriei The Professor of Desire, numită și Zuckerman Bound, scrisă în anii 80.

Roth a fost un clasic în viață, unul dintre puținii autori americani căruia i-a fost publicată integrala operei înainte de a dispărea și de a fi readus, abia cu această ocazie, în atenția publicului. A debutat cu volumul de povestiri Goodbye, Columbus, remarcat atât de lumea literară a New York-ului cât și de comunitatea evreiască.

S-a spus adesea despre el – cam în fiecare an – că va fi cel care va aduce un Nobel Americii. N-a fost să fie, însă opera sa rămâne. Cinci premii sau patru, asta contează mai puțin. Goodbye, Philip Roth!

Marius Iacob

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *