Ruthenium

De la rusi vine… radioactivitatea!

Serviciul meteorologic al Rusiei a declarat marți că in urma masuratorilor s-a constat prezenta unui izotop radioactiv a carui valoare este de 1000 de ori mai mare decat nivelul normal. Sunt primele date oficiale rusești care confirma că in Rusia a avut loc un incident nuclear.

Datele par să sprijine un raport al institutului francez de securitate nucleară IRSN, care a declarat pe 9 noiembrie ca un nor radioactiv aflat deasupra Europa indica faptul că a avut loc o scurgere la o instalație nucleară fie în Rusia, fie în Kazahstan în ultima săptămână din septembrie.

Nici Rusia, nici Kazahstanul nu au recunoscut niciun accident.

Serviciul rus meteorologic de stat Roshydromet a declarat că a găsit un nivel extrem de ridicat al rutheniului 106 în probele de la două stații meteorologice din regiunea Uralului de Sud, la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie.

Profesorul Paddy Regan de la Universitatea din Surrey a spus că faptul că rutheniul a fost găsit mai degraba izolat, decât impreuna cu alte materiale radioactive „sugerează o scurgere de la o instalație de combustibil / reprelucrare sau de undeva unde se separă ruthenium”, si nu neaparat  un accident nuclear mai mare.

„Dacă ar fi o scurgere a reactorului sau o explozie nucleară, alti radioizotopi ar fi fost, de asemenea, prezenți în nor iar din rapoarte, nu s-a constatat acest lucru”, a spus Regan.

Greenpeace a declarat marți că va cere biroului procurorilor din Rusia să investigheze dacă a avut loc un accident în zonă.

(sursa: Reuters)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *