marius oliviu ioacob

Marius Oliviu Iacob a fost ieri… „Chiriaș la Cluj”

Aseară, Marius Oliviu Iacob și-a lansat la Librăria Book Corner din Cluj, volumul „Chiriaș la Cluj. Fiziologii extrase dintr-un jurnal”, apărut la Editura Școala Ardeleană.  

Au prezentat volumul scriitorul Horia Corcheș, poetul și editorul Vasile G. Dâncu. A urmat și moderatoarea discuției, doctorand UBB Anamaria Lăzăruț Mihăilă, critic literar la revistele Vatra și Echinox, care i-a provocat apoi pe cei doi invitați: deputatul independent Adrian Dohotaru și sociologul clujean Norbert Petrovici, membru din partea UBB în comisia de urbanism a Primăriei din localitate, la o discuție pe tema locuirii în Cluj.

Anamaria Lăzăruț Mihăilă și Marius Oliviu Iacob – Foto: Școala Ardeleană

Iată opinia scriitorului Horia Corcheș despre cartea recent lansată:  „Volumul lui Marius Oliviu Iacob propune o tipologie mai puțin valorificată, în orice caz, de actualitate: chiriașul, un fel de homeless photoshopat social, economic și intelectual (…) „Chiriaș la Cluj” este povestea insului contemporan lipsit de mari conflicte interioare sau exterioare, condus de un hedonism temperat, care trăiește fără mari drame, luând viața cum vine, chiar dacă, firește, mai are și unele zvâcniri, orgolii, ambiții, machisme. Niciodată, însă, ieșite din zona de bun-simț, uneori cu gust sălciu, dezabuzate. Apelând la mijloacele clasice ale umorului, Marius Oliviu Iacob îi surprinde acestui supraviețuitor al zilelor noastre profilul, în tușe adesea inspirate, convingătoare”.

De la stânga la dreapta: Marius Oliviu Iacob, Horia Corcheș, Adrian Dohotaru – Foto: Scoala Ardeleana

Marius Oliviu Iacob este jurnalist și scriitor si editor al mai multor site-uri de profil social-cultural, precum: inimadecarte.ro, cluj.pro, teatru.info, clujul.xyz, cefilmevad.blog, banat.today sau clujul.xyz. Este de asemenea co-fondator al Ziarului de la cafea.

Are la activ până acum două cărți: Revoluția trăită de O. Țâră (Alba Iulia, 2012) și cea de față, Chiriaș la Cluj (Cluj-Napoca, 2016). Prezentul volum face parte dintr-un ciclu despre Cluj și va fi urmat de un al doilea, în curs de apariție, despre ocupații: Recuperatorul de iepuri. Există, în stadiu de concept, și un volum trei: Terase la Cluj. Va mai publica la începutul lui 2018 un roman cu tendințe mistery-horror: Ciocănarul, după cazul Operațiunea Someșul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.