Cea mai veche victima a unui tsunami

Un craniu vechi, datând mai mult de 6 000 de ani, a fost descoperit in Papua -Noua Guinee. Specialistii sustin ca ar fi apartinut celei mai vechi victime cunoscute pana acum a unui tsunami.

Craniul Aitape, numit astfel după un mic orașel de coastă din nordul Papua-Noua Guinee, unde a fost găsit, a fost descoperit în 1929 de către geologul australian Paul S. Hossfeld. De atunci, arheologii și antropologii încearcă să descopere împrejurările care au dus la sfârșitul acestui om.

Cel mai recent studiu, publicat miercuri, sugerează că acest craniu a aparținut unui om care s-a înecat într-un tsunami sau al carui/carei mormant a fost mutat de valurile unui tsunami.

Când Gossfield a dat peste acest craniu, în 1929, el a crezut în mod eronat că-i aparținea lui Homo erectus, o specie preistorică de oameni originari din Africa. Dar datarea cu ajutorul radiocarbonului a arătat ca „varsta” lui este de fapt, mult mai mică, de acum 5000 – 6000 de ani.

Zona din jurul Papua-Noua Guinee este predispusă la perturbații tectonice și este adesea afectată de dezastre naturale cum ar fi tsunami și cutremure. Mai mult de 3.000 de persoane au decedat în 1998, când un tsunami a lovit regiunea din apropierea orașului Aitape. Deoarece nivelul mării a fost mai mare cu mii de ani în urmă, rămășițele provin probabil din zona din spatele a ceea ce ar fi fost atunci țărmul.

In 2014, o echipa de arheologi s-a intors in locul unde fusese gasit craniul. „Acum am reușit să confirmăm ceea ce am intuit de mult timp„, a spus James Goff, unul dintre membri echipei si autorul studiului.

(sursa: edition.cnn.com)

 

 

 
		
	

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.