Care a fost cauza mortii lui Chopin?

Dupa mai bine de 170 de ani, oamenii de știință au studiat inima conservata a compozitorului și pianistului polonez Frederic Chopin, pentru a determina cauza morții. Chopin, care a murit în 1849, în vârstă de 39 de ani, se pare că a suferit de pericardită: o complicație rară a tuberculozei cronice.

Acest diagnostic a fost publicat în Jurnalul American de Medicină și este cel mai recent studiu, dupa o dispută pe termen lung cu privire la cauza declinului său de la un moment dat și al decesului sau. Alte cauze sugerau o boala ereditară sau o maladie genetică rară care predispune la infecții pulmonare.

Cu toate acestea, atunci când cercetătorii au examinat recipientul care conținea inima lui Chopin, păstrată într-un borcan de coniac într-un stâlp al unei biserici din Polonia, au descoperit că inima era acoperita cu un strat fin de material fibros alb. Ei au descoperit, de asemenea, o serie de leziuni mici, care sunt un simptom al complicațiilor grave de tuberculoză.

Șeful echipei de cercetatori, profesorul Michael Witt, de la Academia Poloneză de Științe, a declarat pentru „Observer”: Nu am deschis borcanul, dar din starea inimii putem spune cu mare probabilitate că Chopin a suferit de tuberculoză, în timp ce pericardita a fost probabil cauza imediată a morții sale. ”

Inima lui Chopin fusese trecuta prin contrabandă in Rusia, de catre niste paznici rusi și a fost adusa înapoi în Polonia de către sora sa, Ludwika, înainte de a fi sigilata în interiorul bisericii Sfintei Cruci.

Restul rămășițelor compozitorului se afla in cimitirul Père Lachaise din Paris, care servește și ca loc de odihnă vesnica altor mari artiști, printre care Oscar Wilde, Edith Piaf și Jim Morrison.

(sursa: independent.co.uk)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.