Camera misterioasa din Piramida din Giza

O camera misterioasa din interiorul Marei Piramidei din Giza (sau Piramida lui Keops) a fost descoperita, de curand, de o echipa de cercetatori, cu ajutorul unei tehnologii extrem de sofisticate, bazate pe scanare. Descoperirea a fost anuntata in revista Nature, fiind de vorba de primul spatiu larg relevat dupa cercetarile din secolul 19.

Cercetatorii – facand parte dintr-o echipa internationala – au folosit imagistica cu raze cosmice si au dat peste un „gol” de 30m, inauntrul Marii Piramide, cunoscuta si sub numele de Khufu, dupa cel ce a construit-o, un faraon din Dinastia a 4-a (2509-2483 i.C.).

Imagistica cu raze cosmice înregistrează comportamentul particulelor subatomice numite muoni, particule ce pătrund în stâncă la fel ca razele X, dar mult mai profund. Particulele trec prin spații goale, dar pot fi absorbite sau deflectate de suprafețe mai dure, permițând oamenilor de știință să studieze traiectoriile lor și să discearnă ceea ce este material solid – piatra – și ceea ce nu este.

Aceasta tehnologie a mai fost folosita pentru a analiza reactorul nuclear de la Fukushima,  după ce acesta a fost afectat de cutremur și tsunami în 2011.

Oamenii de știință implicati in proiectul de scanare a piramidei au numit procedeul ” o descoperire” care a scos in evidenta utilitatea fizicii moderne a particulelor în arheologie.

„Este o premiera”, a spus Mehdi Tayoubi, co-fondatorul proiectului ScanPyramids și președinte al Heritage Innovation Preservation Institute. „Ar putea fi compusa dintr-una sau mai multe structuri,  … poate că ar putea fi o altă Mare Galerie. Ar putea fi o cameră, ar putea fi multe lucruri”. A fost ascunsă, cred, chiar din timpul construirii piramidei„, a adăugat el.

Destul de curios, spațiul recent descoperit nu pare a fi conectat la niciun fel de pasaje interne cunoscute. Egiptologii spun însă că este puțin probabil să existe o comoară în spațiul ascuns.

(sursa: foxnews.com)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.