Boc! Boc! Boc!

Încercând să profite asemeni mai-marelui său înaintaș politic (Traianus per Băsescu) de venirea iernii, în ultimul weekend primarul Boc de Cluj a ieșit să dea și el puțin la lopată, în fața primăriei. Și ce să vezi, a fost surprins de un cetățean „turmentat”, care a vrut să ne arate că el știe perfect cu cine votează.

Ca de obicei, imaginea cu pricina a împărțit social-media în bule, fanii primarului rostogolind postarea într-ale lor, în vreme ce clujenii care mai au ochi și pentru problemele urbei, satistiți de PR se frecau nedumeriți cu pumnii în orbite că astfel de manifestări ale echipei de campanie încă mai prind în 2018.

Și pentru că toate aceste nemulțumiri trebuiau să poarte un nume, a apărut și un articol în Ziar de Cluj. Întâi preluând de pe blogul Voichiței Ioana Bondor, fostă angajată de-a Primăriei, o contra-propagandă (link aici), pentru ca apoi postarea să fie suprascrisă de câteva interviuri realizate de Mihai Barbu. Nu cred că această promptă și, la urma urmei, binevenită amendare a gestului populist al edilului local îi va schimba acestuia comportamentul. Emil Boc este un politician popular, iar pe pagina sa oficială de facebook are 77.000 de urmăritori – dublu față de edilul Timișoarei care se laudă cu doar 36.000 de fani, într-un oraș similar ca mărime și probleme. Mai mult ca sigur că Emil Boc va continua să se fotografieze extrăgând la sorți meciurile echipei de tenis a României sau să tragă la vreo poartă de câte ori va avea ocazia. Toate aceste gesturi de PR se circumscriu unei mișcări mai largi a omului politic Emil Boc, de împrospătare a bazinului electoral.

Scopul lor este să ușureze trecerea de la electoratul captiv – „furat” lui Gheorghe Funar, dar pe cale de dispariție naturală – spre cel tânăr și naiv, presupus pro-european, pro-evenimente și distracții în centrul orașului. Culturalitatea acestor evenimente merge mână în mână cu cultul personalităţii lui Emil Boc. Acest cult este însă pe cale să se erodeze – sau cel puțin așa arată ultimul nostru sondaj, în care care cei mai populari politicieni ai anului 2017 la Cluj sunt tinerii mai-recent intrați în politică.

Dacă scopul edilului va fi atins sau nu cu astfel de gesturi simple, asta se va vedea abia la următoarele alegeri, la care Emil Boc s-ar putea să facă același joc rezervat, de evitare a disputelor directe cu adversarii politici, bazându-se pe campania electorală pe care și-o face, din plin, în timpul mandatului.

Rămâne ca și mișcările civice pentru care Clujul este renumit să iasă din expectativă și se transforme în partide viabile care să-l provoace pe „eternul” primar să iasă din acest joc din care cetățenii orașului nu au nimic de câștigat. Pentru asta, mai au doar doi ani la dispoziție. Timpul trece în favoarea lui Emil Boc, al cărui capital electoral se erodează lent. Poate de la sarea aruncată pe zăpadă…

Marius Iacob

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.