Antici versus modernisti

“In vremurile antice era de la sine inteles ca exista o ordine morala transcedenta in afara ‘eu-lui’, ca facand parte integrala din univers. Daca incalcai acea ordine metafizica, existau consecinte la fel de severe ca si cum ai fi nesocotit realitatea fizica, ca si cum ti-ai fi pus mana in foc.

Calea intelepciunii insemna sa inveti sa traiesti conform acestei neinduplecate realitati. Acea intelepciune se baza in general pe dezvoltarea calitatilor de caracter, cum ar fi umilinta, compasiune, curaj, discretie si loialitate.

Modernismul a inversat lucrurile. Realitatea finala e vazuta nu atat ca o ordine supranaturala, cat ca o lume naturala, ceea ce este maleabil. In loc sa incercam a ne modela dorintele pentru a se potrivi cu realitatea, noi acum cautam a controla si a modela realitatea pentru a se potrivi cu dorintele noastre.

Oamenii antichitatii se uitau la o persoana ingrijorata si ii prescriau o schimbare spirituala a caracterului. In schimb modernismul vorbeste despre tehnici de controlare a stresului.”

(Timothy Keller, The Reason for God; trad. Dan Puscasu)

Rubrica ingrijita de Dan Puscasu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.